
Olen Tuire Kangasniemi, kolmekymppinen koiraharrastaja Vaasasta. Juureni ovat lähtöisin tosin Keski-Pohjanmaalta Kannuksesta, tarkemmin sanottuna pienestä ja eläväisestä kylästä nimeltä Eskola. Vaasaan olen muuttanut vuonna 2014 ja vankasta keskipohjalaisesta juuresta huolimatta kutsunkin itseäni nykyisin vaasalaiseksi. Koirien lisäksi talouteen kuuluu myös mieheni Mikko.
Koirat ovat
kuuluneet elämääni aina ja en muista lapsuuden kodistani aikaa, milloin meillä
ei olisi ollut vähintään yhtä koiraa. Isäni harrastaessa hirven metsästystä,
oli meillä perheessä yhdestä kahteen jämtlanninpystykorvaa kerralla.
Vuonna 2004 meille muutti oman jämptimme Turon pentu Veeti. Veetille sain opettaa yhtä sun toista, luonnehdittaisiinko vajavaisilla taidoillani. Talvet Veeti vietti vetäen pulkassa naapuruston lapsia ja kesät harrastimme omalla pihallamme piha-agilityä. Valitettavasti Veeti myytiin kuitenkin pois noin kolmen vuoden iässä perheeseen, jossa olisi enemmän aikaa opettaa sitä myös metsästyskoiraksi. Veeti säilyy kuitenkin aina muistoissani yhtenä tärkeimmistä koiristani. Veetin isä Turo sen sijaan jäi edelleen kannattelemaan Jämtlanninpystykorvan viittaa kotiimme, hänestä jouduimme luopumaan vuonna 2011 kunnioitettavassa kolmentoista vuoden iässä.
2006 tapahtui jotain maailman mullistavaa, sillä sain elämäni ensimmäisen oman koiran, walesinspringerspanieli Lukaksen, hienommalta nimeltään Twitters Big Cadet Blue. Luulen, että vanhempani tulivat lopultakin ajatukseen ettei jämtlanninpystykorvasta ehkä ole sellaiseksi harrastuskoiraksi, mitä oikeasti kaipasin. Lisäksi äitini halusi kipeästi lenkkeilykaverin, isänikin oli innostunut linnustamisesta. Walesinspringerspanieli tuntui siis sopivalta rotuvaihtoehdolta.
Lukas tarjosi
perheellemme monipuolisesti viihdettä: milloin hän söi jouluherkut kokonaan
yksin; varasti vaatteita pyykkinarulta; jahtasi naapurin kissaa; leikki
lumessa; oli hellittävänä ja vain rakasti kaikkea mahdollista. Lukaksen kanssa
pääsin tutustumaan eri harrastuslajeihin. Agilityn lisäksi kokeilimme myös
tokoa ja jopa PK-hakua, mutta näihin innostukseni ei riittänyt kuitenkaan sen
pidemmälle. Joskin taitojen suhteen varsinkin Tokossa rahkeet olisivat varmasti
saattaneet riittää ihan virallisiin kokeisiinkin saakka. Agilityssä olimme aika
hyviäkin, emme kuitenkaan ikinä päässeet kisaamaan asti, sillä Lukas pelkäsi yli
kaiken keinua eikä se oma kanttinikaan kyllä kisaamiseen riittänyt. Lukas ei myöskään pysynyt kuin vain aidatulla kentällä näpeissäni. Epävirallisissa
kisoissa kävimme kuitenkin jokuseen otteeseen ja pääsääntöisesti pärjäsimme
hyvin. Ykkösharrastukseksemme nousivat kuitenkin koiranäyttelyt. Kiersimme
äitini kanssa näitä aika paljonkin ja tästä tuli myös meille yhteinen
ajanviete. Menestystä emme sen kummemmin niittäneet, Lukas toki sai lopulta
seitsemän vuoden iässä kaikki kolme sertiä kasaan, mutta valitettavasti
käyttötuloksen puuttuessa jäi hän piilovalioksi.
Vuonna 2014
muuttaessani Vaasaan Lukas jäi vanhemmilleni. Lukas oli herkkä poika, joka
reagoi vahvasti ympäristön muutoksiin. Koimme, että Lukaksen olisi paras olla
viettäen päiviään tutussa ympäristössä ja omakotitalossa kuin keskellä vierasta
kaupunkia kerrostalokaksiossa. Tämä oli oikea päätös. Lukas eli pitkän, hyvän
ja allergioita lukuunottamatta terveen elämän. Jouduimme luopumaan Lukaksesta
6.8.2020, neljäntoista ja puolenvuoden iässä. Ikävä on edelleen kova ja Luksu vieraileekin tasaisin väliajoin esimerkiksi omissa unissani. Lukas tulee säilymään mielessäni aina
ensimmäisenä omana koiranani, joka toimi mitä parhaimpana opettajana ja
ystävänä, vaikka viimeiset vuodet vietettiinkin eri kaupungeissa. Ilman häntä moni asia olisi todennäköisesti jäänyt tapahtumatta.

Ensimmäisen
vuoden Vaasassa asuin ilman koiraa, jos miestä ei lasketa. Olin saanut luvan
hankkia koiran meille, sitten kun asuisimme omakotitalossa. Tämä ei käynyt,
joten meille tuli lopulta koira. Olisin totta kai halunnut
walesinspringerspanielin, mutta tässä asiassa emme tulleet yhteisymmärrykseen. Spanieleiden
lisäksi olin aina miettinyt, että haluaisin joskus omistaa paimenen. Mutta mikä
paimen se sitten olisi? Lopulta huomasin olevanin tutustumassa aina uudelleen
ja uudelleen schapendoesiin. Ulkonäkö viehätti ja rotu vaikutti mukavan
monipuoliselta. Kyselin eri kasvattajilta tarkempia tietoja rodusta ja lopulta
päädyimme myös katsomaan näitä Vaasan koiranäyttelyyn. Muistan, kuinka ennen
schapendoeseja oli pienempiä näyttelykoiria ja kun schapendoesejen kehä
alkoi, muuttui ilmapiiri paikalla täysin: kehään tuli vipinää, vilskettä ja
heiluvia häntiä. Tuomariakin jopa nauratti. Tapansa mukaisesti Mikko oli ollut
tätäkin rotua ehkä hieman vastaan sen turkin vuoksi. Näyttelyn jälkeen hän
kuitenkin sanoi ne merkitsevät sanat "ei se turkki ollutkaan niin paha" ja
tästä alkoi pennun etsintä. Vielä saman vuoden loppukesästä meille saapui Elsa
High Volts kennelistä Rovaniemeltä saakka. Siinähän se menee toinenkin, joten Saaga liittyi
joukkoomme, myöskin High Volts kennelistä, vuonna 2019. Kiitos Riikka luottamuksesta!

Kasvattajan
peruskurssin kävin vuonna 2019. Kennelnimen pohtiminen oli haasteellista. 2020
keksin nimen Yes Pänic parin viinilasillisen jälkeen ja kun en parempaakaan keksinyt hain tätä lopulta vuonna
2021 ja nimi myönnettiin minulle.
Tärkeintä itselleni koiran kasvatuksessa on terveys ja luonne. Pyrin ottamaan myös huomioon rotumääritelmän mukaisen ulkonäön. Koiran omistajana arvostan arjen helppoutta sekä hyviä harrastusominaisuuksia. Toivonkin, että mahdolliset kasvattini toisivat perheillensä sitä samaa iloa, mitä omat koirani tuovat minulle: tärkeitä perheenjäseniä, joiden kanssa arki on sujuvaa; sekä ihania ja palkitsevia yhteisiä hetkiä harrastuksiin ja vaikka kisakentille saakka jos intoa löytyy.
Kasvattajana haluan olla kasvatin omistajilleni samanlainen tuki, mitä omien koirieni kasvattajat ovat olleet minulle. Kiitos tästä Gunda ja Riikka! En pakota ketään pitämään yhteyttä, mutta olen mielelläni jakamassa kasvattieni ilot sekä surut mikäli kasvattieni omistajat näin itse haluavat.

Harrastuksemme
Tärkeä osa arkeamme ovat koiraharrastukset. Harrastan itse agilityä koiriemme kanssa ja Mikko rallytokoa. Olemme kokeilleet myös noseworkia ja teemmekin tätä satunnaisesti aktivointimielessä. Ertyisesti Saagalla voisi olla myös edellytyksiä kokeisiin saakka, mutta tällä hetkellä resurssit aktiivisempaan treenaamiseen eivät riitä. Silloin tällöin saatamme myös pyörähtää näyttelyissä.
Mikko on harrastanut rallytokoa vuodesta 2018 lähtien. Ensimmäiset kisat käytiin myös samana vuotena schapendoesejen rotumestaruuksissa Liedossa. Vaikka kisastartteja on suhteessa harrastusvuosiin tullut hillitysti, on koulureita, luokkasijoituksia sekä tuomarinpalkintoja saatu kasaan. Pääasiassa rallya tehdään, koska se on hauskaa tekemistä. Varsinaisia kisatavoitteita ei ole, vaikkakin "olisihan se kiva saada RTK4." :)
Olen eksynyt itse ensimmäisen kerran agilitykentälle vuonna 2006 Lukaksen kanssa kun äitini ilmoitti meidän pentuagilityyn. Tämän jälkeen harrastin satunnaisen aktiivisesti agilityä jokusen vuoden ilman sen kummempia tavoitteita. Agilityyn tuli kuitenkin useamman vuoden tauko ja aloitin harrastamisen jälleen Elsan kanssa vuonna 2017 aktiivisesti. Tauon aikana laji oli muuttunut paljon ja käytännössä olen saanut opetella liki kaiken uudestaan. Joskin, minnekään kurssille en tietenkään mennyt vaan ensimmäiset vuodet olemme treenanneet omatoimisesti. Alkeet tehtiin vuoden 2007 metodeilla ja ennen ensimmäisiä kisojamme taisimme käydä ehkä yksissä tai kaksissa ohjatuissa treeneissä. Kuulostaa hyvältä, eikö vain? Tästä huolimatta ensimmäiset kisat menivät yli odotusten, vaikkei sieltä tuloksia tullutkaan ja jännitys oli kova.

Agilitystä on muotoutunut tärkeä osa omaa elämääni. Rakastan sitä, kun koirani nauttii vauhdista ja siitä, että saa tehdä kanssani. Treenaamme säännöllisesti, osallistun eri kouluttajien koulutuksiin ja vuonna 2022 olimme myös osa Suomen Agilityliiton järjestämää TopTeam koulutuskokonaisuutta.
Kisastartteja on tullut myös kohtuullisen hillitysti tehtyä, joskin viimeisten vuosien aikana nekin ovat kasvaneet. Kohtuullisen kilpailuhenkisenä ihmisenä pidän voittamisesta ja pärjäämisestä. Kuitenkaan varsinaisia suurempia kisatavoitteita ei minulla ole, joskin SM-kisat olisi joskus päästä kokemaan. Pääasia minulle on nauttia siitä, että saan harrastaa koirieni kanssa ja pitää hauskaa. Tulokset tulevat sitten omalla painollaan, jos tulevat - sitä kun ei ikinä tiedä kun koirien kanssa harrastaa. :)